Gepost door: Anita | 2 juli 2008

#21 Aquabrowser My Discoveries en andere sociale bibliotheekcatalogi

Het woord ‘sociaal’ loopt als een rode draad door het hele 23Dingen verhaal. In feite hebben alle onderwerpen te maken met het delen van dingen met anderen: foto’s, boeken, hobbies, muziek, onderwerps-, vak- en beroepsinformatie en meer.

In dit één na laatste ding gaat het om welke SOCIALE aspecten BIBLIOTHEKEN aan de CATALOGUS (het hart van de collectie) toevoegen.

Ik heb 2 interessante toepassingen bekeken:

 1. My Discoveries van ABL (Aquabrowser Library)
  My Discoveries sluit aan op AquaBrowser Library, de zoekmachine van de openbare bibliotheken. My Discoveries is de verzamelnaam voor alle functionaliteit waarmee iedereen zelf informatie kan toevoegen aan de beschrijvingen van de materialen van de bibliotheek. Je hoeft geen lid van de bibliotheek te zijn om MyDiscoveries te kunnen gebruiken. Iedereen kan het gebruiken. Wel moet je je de eerste keer aanmelden met een inlognaam en wachtwoord.
  My Discoveries biedt de mogelijkheid om lijsten aan te maken bijvoorbeeld een wensenlijst, een leeslijst aanmaken of een lijst met kwalitatief goede boeken over een bepaald onderwerp. Vervolgens kun je zelf aangeven of een lijst ‘publiek’ is of niet. Door deze optie aan te vinken wordt een lijst ook als zoekresultaat vindbaar, waardoor deze gedeeld wordt met alle andere gebruikers van de AquaBrowser.Om de werking van MyDiscoveries uit te proberen heb ik een account aangemaakt op de website van de openbare bibliotheek Amsterdam. Vervolgens kun je gaan zoeken in de catalogus en de zoekresutlaten met de link » Bewaren of taggen …opslaan en in een lijst opnemen die je zelf een naam kunt geven. Mijn ervaring is dat dit heel eenvoudig en prettig werkt. Een mooie, handige en gebruikersvriendelijke functionaliteit om zo eigen lijsten samen te stellen of via associaties met ‘tags’ (vrije trefwoorden) van anderen op andere titels te komen.

 2. Worldcat van OCLC (Online Computer Library Center)
  Ook bij Worldcat is registratie gratis. Als je eenmaal een account hebt aangemaakt kun je net als bij My Discoveries boekenlijsten (en/of andere media) samenstellen en waarderingen en recensies toevoegen. Hier heb ik getest met het 23dingen account. Het speciale van worldcat is dat het toegang biedt tot de collecties en diensten van meer dan 10.000 bibliotheken over de hele wereld!
  Worldcat is naar mijn mening een erg waardevolle en gebruikersvriendelijke toepassing die nog verder gaat dan MyDiscoveries. Het mooie van Worldcat vind ik dat je bij elke gevonden titel ook meteen kunt zien in welke dichtstbijzijnde bibliotheek het medium aanwezig is (door je postcode op te geven), vervolgens kun je de volledige boekbeschrijving bekijken zoals deze is opgenomen in de catalogus van die bibliotheek. En wil je het boek eventueel kopen dan word je direct doorgelinkt naar amazon.com of bol.com.
Advertenties

Responses

 1. Jouw voorkeur ligt wel bij WorldCat geloof ik? M.i. is die ook meer voorzien van 2.0 elementen zoals RSS (ok, heeft aquabrowser ook) en buttons om direct een titel in je social bookmarktool op te slaan. Wat weer handig kan zijn voor studiedoeleinden! Zucht, hadden we zoiets vroeger nou toch gehad!

 2. ps. je tagged je artikelen allemaal zo fijn. Waarom laat je ze niet zien in een sidebar widget?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

Categorieën

%d bloggers liken dit: